czwartek, 26 listopada 2009

Dieta na odporność



Układ odpornościowy potrzebuje naszego wzmacniania. Musimy organizmowi dostarczyć takie składniki które pozwolą produkować substancje obronne wzmacniając tym samym układ odpornościowy. Jeśli w diecie dostarczymy odpowiednią ilość białka, witamin a także dołączymy do tego beta- karoten, siarczki czy saponiny- wówczas nasze siły immunologiczne będą wzmocnione.

Karotenoidy zawarte w kolorowych warzywach mają również działanie wzmacniające. Ważną rolę odgrywa witamina ce i beta-karoten. Co więc jeść?

Naszymi dietetycznymi sprzymierzeńcami są: owoce cytrusowe, papryka, marchew, buraki, dynia, brokuły, czosnek, czarna porzeczka a także jogurt naturalny- ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego. Wśród wymienionych pokarmów faworytem jest czosnek- ze względu na wysokie działanie bakteriobójcze, to naturalny antybiotyk, który w odróżnieniu od "chemicznych" zwalcza tylko patogenne zarazki- naturalna flora jelit pozostaje nienaruszona.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...