czwartek, 26 listopada 2009
warzywa liściaste- zielone zdrowie
Wszystkie zielone warzywa, takie jak kapusta, szpinak, jarmuż, koperek, sałata, zielona pietruszka czy szczypiorek są bardzo cenne dla naszego zdrowia.
Oczywiście liście jarmużu czy kapusty, należą do warzyw kapustnych, lecz umownie "zalicza "się je do liściastych. Zawierają witaminy z grupy B, C,E, foliany, wapń i nie tylko.
Korzystnie wpływają na układ pokarmowy- na jego śluzówkę, pomagają odtruwać wątrobę i mają działanie mlekopędne- co ma duże znaczenie dla kobiet karmiących.
Ważne jest odpowiednie przechowywanie warzyw liściastych- złe warunki (zbyt wysoka temperatura) przyczyniają się do strat wartościowych składników.
Ciekawym jest fakt, że zewnętrzne liście sałaty czy kapusty mają więcej witamin niż wewnętrzne liście.
Pietruszka zielona powinna wręcz każdego dnia znajdować się w naszej diecie- ze względu na żelazo, kwas foliowy i sporą zawartość witaminy c.
Zielone liście powinny jak najczęściej lądować choćby na kanapce a najlepiej w surówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz