wtorek, 22 lutego 2011
Ten co zielony ma garniturek- czyli ogórek
Co kryje w sobie ogórek? Czy jest zdrowy? To pytanie zadał mi syn, więc odpowiadam. Ogórek zielony nie powala ilością witamin czy minerałów. Oczywiście, zawiera ich pewne ilości, ale w takim stopniu, że na tle innych warzyw nie wypada najlepiej. Zwiera odrobinę potasu, wapnia -ma go więcej niż ziemniaki czy pomidor ale i tak niewiele bo ok. 15 mg w 100 gramach. Oprócz tego, w niewielkich ilościach jest magnez, żelazo i fosfor.
Podobnie jest z witaminami, ogórek zawiera głównie beta karoten, troszkę witaminy E,tiaminy, niacyny, ryboflawiny i witaminy C, jednak w ilościach plasujących ogórka raczej w końcowej stawce.
Czym więc wyróżnia się ogórek? Jest niskokaloryczny i orzeźwiający, pięknie i zachęcająco pachnie- jest więc świetnym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Odkryto w nim pewne substancje insulinopodobne, dzięki którym ogórek jest stosowany w diecie osób chorych na cukrzycę. Działa także lekko moczopędnie, zawiera bardzo dużo wody.
Ponieważ w ogórku znajdują się enzym (askorbinaza)rozkładający witaminę C, nie zaleca się ich łączyć z innymi warzywami, które są w nią zasobne. Nie przeceniam wartości witaminy C, uważam jednak, że witamina C jest dość powszechna w naszym pożywieniu i z tego względu dodaję ogórka tam, gdzie mi smakuje, nie przejmując się ewentualnymi stratami witaminy C.
Choć ogórki dostępne są przez cały rok, za sprawą choćby uprawy szklarniowej, wolę zaczekać do sezonu- ogórki wtedy mają inny zapach i smak, no i nie ma ryzyka, że przy okazji zjem substancje azotowe (nawozy). Zapewnienia, że warzywa szklarniowe i "nowalijki" mają zachowane normy na zawartość azotanów do mnie nie przemawiają....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz