wtorek, 24 stycznia 2012

Zadziwiająca kurkuma - kilka powodów dla których warto stosować kurkumę



Ten intensywnie żółty proszek- przyprawa, pochodzi z korzenia (kłączy) ostryżu. Kolor ten już dawno wykorzystywany był jako barwnik, także w kuchni- do barwienia sosów, makaronów itp. a także jako składnik mieszanek przyprawowych (głównie curry). Składnikiem czynnym jest tu kurkumina i jej pochodne.

Właściwości które się przypisuje tej przyprawie jak dla mnie są zdumiewające. W piśmiennictwie znaleźć można takie informacje na temat kurkumy:

-przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi (działanie przeciwzakrzepowe)
-zapobiega rozwojowi raka
-działa przeciwreumatycznie(blokuje czynniki zapalne)
-wykazuje działanie wpływające na wzrost insuliny
-działa przeciwbiegunkowo
-obniża zbyt wysoki cholesterol
-przyspiesza gojenie się ran
-działa osłaniająco na wątrobę (chroni przed toksynami)
-chroni żołądek przed działaniem kwasów
-działa bakteriobójczo, wirusobójczo i przeciwgrzybicznie
-działa żółciopędnie i rozkurczowo
-wspomaga detoksykację
-działa przeciwutleniająco

Nad wieloma właściwościami tej przyprawy trwają jeszcze badania, jak dotąd nie wykazano skutków ubocznych jej stosowania. Nadzieją są badania nad stosowaniem kurkumy w leczeniu choroby Alzheimera.
Ja dodaje kurkumę do gotowania ryżu, przyprawiam nią mięso, zawsze daję do duszonej cebuli, bardzo często do zup (rosół z szczyptą kurkumy jest pyszny!).

Kurkumę można kupić : TUTAJ
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

1 komentarz:

  1. Warto dodać, że kurkuma sama się w ogóle nie przyswoi co znaczy że nie zadziała w żaden wymieniony sposób. Także jeśli chcemy uzyskać takie efekty polecam łyżkę kurkumy dziennie z olejem lnianym i odrobiną pieprzu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...