Jakie cechy ma mieć patelnia, która może być naczyniem idealnym? Czym się kierować w wyborze ?
Zastanawiam się czy najpierw wyznaczyć limit cenowy ale im bardziej wgryzam się w temat, tym bardziej mam ochotę kwestię finansową zostawić na końcu.
Pierwszą sprawą jest to, na czym będzie używana patelnia. Póki co mam piekarnik elektryczny z palnikiem gazowym, ale szukam czegoś bardziej uniwersalnego, bo nie wiem czy kiedyś nie przerzucę się na coś innego. Uniwersalna patelnia może więc być użyta na palniku gazowym, indukcyjnym, elektrycznym, halogenowym, ceramicznym a także w piekarniku, oczywiście powinna nadawać się do mycia w zmywarce, której jak na razie jeszcze nie mam.
Powłoka patelni- ważne by nie wymagała użycia detergentów, które są przecież chemicznym świństwem nie tylko dla nas ale i dla środowiska naturalnego. Od rodzaju powłoki zależy w pewnym sensie ciężar patelni, zawsze uważałam, że dobra patelnia ma być raczej ciężka niż lekuśka. Mnie ciężar nie przeszkadza, lubię czuć, że mam w rękach coś porządnego.
O jakości powłoki decyduje nie tylko to, z czego jest wykonana i czy dobrze się ją myje. Dla kulinarnych eksperymentów ważne jest przede wszystkim to, jak jest odporna na zarysowania (ma służyć mi długo, dłużej niż poprzedniczka) ale przede wszystkim ważna jest jej nieprzywieralność. Non-stick ma więc znaczenie.
Cały proces produkcji oraz produkt końcowy powinien być wolny od związków PFOA, nasze zdrowie jest ważne na każdym etapie.
Kolejną istotną dla mnie cechą jest szybkość rozprowadzania ciepła i długość utrzymania tego ciepła, takie cechy zapewnia specjalna "konstrukcja" dna, które często jest kilkuwarstwowe. Dla mnie w kuchni bardzo liczy oszczędność czasu, nie tylko ze względów czysto praktycznych (jestem pracującą wiecznie zabieganą mamą) ale także ze względów zdrowotnych- przecież straty cennych składników odżywczych potraw powinny być zminimalizowane. Przykładem takiej patelni jest Diamond Lite, która charakteryzuje się wysokim przewodnictwem i kumulacją ciepła. Można ją dostać tutaj: http://www.egustus.pl/7-garnki-i-patelnie
Energooszczędne gotowanie zapewnia także pokrywka, nie wyobrażam sobie używania patelni bez pokrywki, tutaj znaczenie ma dla mnie szybkość przygotowania potrawy z wiadomych względów.
Pora na cechy czysto praktyczne. Moja patelnia musi się zmieścić w mojej mini kuchni, która mam nadzieję kiedyś zamieni się w wymarzoną dużą kuchnię. Idealnie by rączka się odpinała, ale żeby też mocowana była na prawdę solidnie. Inną sprawa jest nagrzewanie się rączki podczas używania, chociaż można ją wtedy odpiąć i zapiąć w celu ściągnięcia potrawy z pieca.
Żywotność tego naczynia jest dla mnie ważna, nie tylko chodzi o zarysowania, ale także odporność na odkształcenia. Nie szukam naczynia, które będę mogła stosować w nie wiadomo jak wysokiej temperaturze ale dobrze by maksymalna temperatura wynosiła ok 250 stopni . A! moja patelnia musi mieć minimum 28 cm średnicy, mniejsze z racji wielkości mojej rodzinki nie wchodzą w grę.
Na koniec kwestia finansowa, myślę, że jeśli mam kupić patelnię na dłużej, warto wydać ciut więcej, zwłaszcza jeśli za ceną stoi jakość. Renomowane patelnie dają też dłuuugą gwarancję np, na dno. Rynek jest pełny różnych ofert, pozostaje mi etap porównywania, na szczęście lubię analizować. Jakich patelni używacie w Waszych kuchniach?
może mamie sprawię ;P?
OdpowiedzUsuń