poniedziałek, 7 grudnia 2009
Sulforafan-moc brokuła
Odkrycie sulforafanu w brokule przyczyniło się do znacznego zainteresowania tym wspaniałym warzywem. Ta substancja wykazuje właściwości antyrakowe, należy ona do glukozynolatów- ich działanie polega w głównej mierze na produkcji enzymów, które maja właściwości odtruwające.
Brokuł zawiera także inne substancje antyrakowe- są to przeciwutleniacze takie jak witamina c, beta- karoten a także luteina. To zielone warzywo jest więc niezwykle zdrowe.
Najwięcej mocy brokuła uwalnia się, gdy stosujemy go jako element diety surowej. Wrażliwość na wysokie temperatury sprawia, że najwięcej dobroczynnych składników otrzymujemy wówczas, gdy brokuł staje się elementem diety surowej.
Niektórzy jednak nie wyobrażają sobie jedzenia surowego brokuła- jeśli jest taka konieczność to gotuj go bardzo krótko, wkładając do wrzątku a nie zalewając zimną wodą- straty cennych składników będą mniejsze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hej jeśli ktoś nie lubi surowej brokuły, to polecam zmieszać ją w szejku. Reszta składników stłumi jej smak. Tu akurat http://rawstaurant.blogspot.com/2010/06/brokuowy-szejk.html jest bardziej w formie zupy, ale bardzo często po prostu ,,popijam" sobie takiego szejka ze szklaneczki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
myślałem, że roślina nazywa się "brokuł" a nie "brokuła" ;-)
OdpowiedzUsuń