poniedziałek, 24 września 2012

Naturalne źródła witaminy A

Witamina A - co powinniśmy o niej wiedzieć?
witamina A (retinol, akseroftol) jest bardzo wrażliwa na powietrze, światło i kwasy; jest rozpuszczalna w tłuszczach. Może być magazynowana w organizmie, więc nie ma potrzeby jest codziennego dostarczania. świeżo pokrojone warzywa i owoce należy więc przykryć by zachować witaminę w najlepszym "stanie".
W postaci gotowej, witamina A znajduje się tylko w produktach zwierzęcych, (np. w oleju z wątroby dorsza), w postaci prowitaminy w roślinnych- wówczas witamina ta jest wytwarzana w organizmie z karotenów (beta- karoten). Beta-karoten (prowitamina A) chroni witaminę C przed utlenieniem, cynk jest pierwiastkiem koniecznym do uwolnienia witaminy A z wątroby, gdzie się magazynuje. Jak działa witamina A?

- wpływa na syntezę białek ale także hormonów (np. tarczycy) i tłuszczy
- odgrywa istotna rolę w procesie widzenia (zwłaszcza o zmroku)
- ma wpływ na stan skóry oraz śluzówki
- aktywizuje enzymy wątrobowe
- zwiększa i utrzymuje odporność immunologiczną organizmu
- skraca czas trwania chorób
- odgrywa istotną rolę w profilaktyce antynowotworowej

witamina A dla kogo?
Niedobór tej witaminy może powodować nie tylko suchość oka, choroby skóry, może być też przyczyną łysienia czy też skłonności do biegunek . Hiperwitaminoza objawia się zmęczeniem, drażliwością, słabym wzrostem u dzieci. Ze względu na działanie antynowotworowe witaminy A, zaleca się ją paloczom. W ciąży nie zaleca się zwiększania dawki tej witaminy.


NATURALNE ŹRÓDŁA WITAMINY A
 (mierzone w mikrogramach - µg, retinol+beta-karoten)

warzywa, owoce:
- morele 9ok. 250 µg)
- brzoskwinie (ok. 100 µg)
- czarna porzeczka
- jagoda
- boćwina (ok. 670 µg)
- wiśnie
- dynia (ok. 490 µg)
- marchew (ok. 1650 µg)
- papryka (ok. 520 µg)
- pomidory
- kapusta
- zielona fasolka
- groszek
- szpinak (ok. 700 µg)
- zielona pietruszka (ok. 900 µg)
- brokuły
- jarmuż (ok. 890 µg)
 - suszone morele (ok. 1300 µg)

inne:
- tran
- masło (ok. 800 µg)
- margaryna
- mleko
- sery pełnotłuste
- żółtko jaj (ok. 880 µg)
- makrela (ok. 100 µg,)
- wątróbka z kurczaka (ok. 9000  µg)

dzikie rośliny lecznicze:
- owoc bzu czarnego
- dzika róża
- owoce rokitnika
- mniszek lekarski
- rukiew wodna
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

2 komentarze:

  1. Super post :D Konkretnie na temat witamin to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dużo wartościowych informacji :) dzięki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...