środa, 5 września 2012

Ampeloterapia- leczenie winogronami.


Termin ten, pochodzący z greckiego oznacza terapię winogronami- (ampelos-oznacza winogrono). Naturalne terapie są niezwykłą szansą na poprawę i odzyskanie zdrowia. Oparte są o naturalne składniki- w tym przypadku- winogrona.

Choć owoce te nie rosną wszędzie w naszym kraju w sposób naturalny, to ich dostępność sprzyja stosowaniu winorośli.
Co zawierają winogrona i jak substancje te wpływają na nasz organizm?

Otóż winogrona zawierają sporo cukrów (glukoza, fruktoza) kwasów organicznych ( winowy, jabłkowy, cytrynowy) polifenole, całe mnóstwo witamin- C, A, PP, B i mikroelementów takich jak potas, fosfor, selen, cynk, wapń, chrom, brom, kobalt, miedź, magnez i żelazo.
W owocach jest kilkanaście aminokwasów m.in. lizyna, tyrozyna, argininę, leucyna, glutamina. Znajdziemy tu także garbniki, enzymy(lipaza, proteza, pektynaza), flawonoidy (kwercetyna, kemferol) a także fitosterole. Im ciemniejsze owoce tym potencjalnie zdrowsze (zawierają barwniki antocyjanowe m. in eninę, która działa antybakteryjnie).
Zawartość substancji bioaktywnych zależy od stopnia dojrzałości i odmiany owoców. Nie sposób opisać wszystkich zdrowotnych walorów winogron- poniżej wymieniam najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające z działania poszczególnych składników.  
witamina A- zdrowe oczy, nadczynność tarczycy 
witamina C- poprawa odporności, złagodzenie odczynów alergicznych, poprawa wchłaniania żelaza  
witaminy z grupy B- koja nerwy, poprawiają sprawność umysłową i koncentrację
potas- nadciśnienie, detoksykacja organizmu, wzmocnienie pracy serca, działa moczopędnie- korzystnie wpływają na nerki 
fosfor +wapń- mocne kości i zdrowe zęby
kwas foliowy- wspomaga pracę mózgu  
bor- pomaga w utrzymaniu poziomu estrogenów- zalecane w okresie menopauzy, dodatkowo działa korzystnie przy osteoporozie  
błonnik- usprawnia trawienie,  
resveratrol- działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicze, obniża szkodliwą frakcję cholesterolu, zapobiega sklejaniu się płytek krwi, wykazuje działanie antyrakowe. Składnik ten przechodzi także do wina.  
polifenole m.in. flawonoidy – działanie przeciwrodnikowe- wychwytują wolne rodniki przed wniknięciem w strukturę komórki; działanie rozkurczowe, przeciwzapalne; działanie uelastyczniające naczynia krwionośne;  
garbniki- działanie ściągające , przeciwbakteryjne  
kwas linolowy – zawarty w pestkach, poprawia poziom dobrego a obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo 

Jak jeść winogrona?
Najlepiej surowe i w całości- tzn. ze skórką i pestkami. Dobrze umyte owoce (pamiętajmy, że importowane są pokryte różnym chemicznym świństwem) dokładnie żujemy i gryziemy pestkę (w ten sposób możemy także zapobiec próchnicy). Można wykorzystywać miąższ, sok.

Obróbka termiczna niszczy sporo cennych substancji bioaktywnych, między innymi enzymy.
Do wyboru mamy przeróżne odmiany winogron. Wśród deserowych warte polecenia są odmiany takie jak Almeria, Muskat., Royal czy też Alphonse Lavalle. Zupełnie inne odmiany przeznaczone są na produkcję wina, inne zaś na suszenie- czyli do pozyskania rodzynek.
Winogrona, ze względu na wysoką zawartość cukrów nie są zalecane w większych ilościach cukrzykom i osobom, które mają nadwagę. Ta wysoka kaloryczność winogron jest ich jedynym minusem.
Warto dodać , że winoterapia jest szeroko stosowana w kosmetyce. Kosmetyka bazuje na właściwościach antyoksydacyjnych polifenoli zawartych w winogronach.

W tym celu wykorzystuje się między innymi olej z pestek winogron, który ma działanie nawilżające, uelastyczniające skórę, przeciwstarzeniowe; moszcz- zawierający kwasy owocowe.
Ampeloterapia jest coraz częściej elementem złożonej całościowej kuracji, dostępnej w salonach czy ośrodkach spa. Włosi, Hiszpanie, Węgrzy i Francuzi od kilku lat podchodzą w holistyczny sposób do dobrodziejstwa, które daje nam natura, a którym są owoce winorośli.
Chyba już nie trzeba namawiać do jedzenia winogron? Jedyne o czym musimy pamiętać, to dokładne umycie owoców gdyż są pryskane różnymi chemikaliami. Szczęśliwi Ci, którzy mają w ogródkach własne winogrona, nie ważne że mniejsze i bardziej kwaśne od tych sklepowych- ważne by były po prostu bez zbędnej chemii.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

3 komentarze:

  1. Uwielbiam winogrona ! Mam w domu olej z pestek winogron i stosuje go do masażu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile przed sobą postawię tyle zjem! szkoda, że najlepszy lodowy producent w naszym kraju, czyli Pan Zbigniew Grycan, nie robi jeszcze sorbetów winogronowych ;) chociaż reszta i tak jest świetna!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio na podwieczorek robię sobie mieszankę owocową i wrzucam parę winogron

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...