czwartek, 27 września 2012

Wspieramy odporność dietą!

Stało się. Nadeszła jesień. Czas zacząć wspierać brygadę "ratunkową" naszego organizmu, czas pobudzić uśpione makrofagi i limfocyty, czas na doskonalenie naszego systemu odpornościowego. Zanim rozwinie się w naszym organizmie infekcja, "powitajmy" wrogie wirusy i bakterie mocną bronią- całą armią przeciwciał.

Poznajmy bliżej naszą"armię" która stanowi nasz system immunologiczny: są to między innymi : białe ciałka krwi (makrofagi), limfocyty pomocnicze typu T, limfocyty typu B (produkują przeciwciała), cytotoksyczne komórki
typu K (killer), komórki immunologiczne typu NK (natural killer). Wszystkie te komórki współpracują ze sobą, dzięki czemu obrona immunologiczna jest sprawna.

A teraz pora na to, by wspomóc tą pracę odpowiednim odżywianiem się.
Aby udoskonalić naszą odporność musimy dostarczyć w pożywieniu białko, witaminy E, A, D, C, mikroelementy takie jak : selen i cynk a także beta-karoten, bakterie kwasu lekowego, siarczki, saponiny, karotenoidy, flawonoidy.  Ograniczamy cukier i tłuszcz, które osłabiają prace systemu odpornościowego.

 Pożywienie powinno zawierać dużo karotenoidów (kolorowe warzywa i owoce!), wśród nich jest beta-karoten, który pobudza do pracy makrofagi oraz limfocyty, które produkują większą ilość substancji informującej o "zagrożeniu". Produkty z zawartością witaminy C, wspierają odporność, gdyż witamina ta gromadzi się w białych ciałkach (granulocytach).

 Aktywność komórek typu T i B podnoszą saponiny. Siarczki natomiast aktywizują wzrost komórek typu NK oraz typu B, dodatkowo mają działanie antybiotykowe. Substancją bioktywna stymulującą układ odpornościowy jest także lentinan, który znajduje się w grzybach shitake.

Nie zapominajmy o bakteriach kwasu mlekowego, które zwiększają koncentrację przeciwciał. Istotnym elementem jest także dieta zawierająca naturalne antybiotyki, dzięki czemu możemy zapobiec nawrotom infekcji.

Co więc jeść by mieć świetną odporność?
morele, dynia, marchew, brokuły, szpinak, pomidory, czerwone grejpfruty, pomarańcze (karotenoidy, flawonoidy)
porzeczka, cytrusy, papryka, dzika róża (witamina C)
dynia, zboża, kasze (cynk i selen)
czosnek (selen)
jogurt naturalny (bakterie kwasu mlekowego)
grzyby shitake( lentinan)
soja, soczewica, biała fasola, groch (saponiny)
grejpfrut, jogurt, czosnek, chrzan, żurawina, jagody, cebula, pomarańcze (naturalne antybiotyki)
czosnek, cebula, chrzan, rzeżucha (siarczki)

Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

4 komentarze:

  1. muszę popracować nad swoją odpornością, bardzo przydatna lista owoców i warzyw które należy jeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoją stronę! Fajnie jest wiedzieć tak potrzebne informacje. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam wszystkim Dietę strukturalną, w której jest bardzo dużo odżywczych składników. Dr Bardadyn tak zróżnicował dietę, że znależć można w niej dosłownie wszystkie potrzebne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Ja stosuję ją już od roku i bardzo mi ona odpowiada.Komu zależy na zdrowym odżywianiu to niech też spróbuje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...