Witamina D (kalcyferol)- co powinniśmy o niej wiedzieć?
Na witaminę D składa się kompleks witamin D1 i D2- pochodne ergosterolu oraz pozostałe -pochodne dihydroergosterolu. Są one rozpuszczalne w tłuszczach.
Witamina ta odporna jest na gotowanie, wrażliwa na tlen i kwas.
Kalcyferol podwyższa poziom magnezu we krwi, duże dawki tej witaminy nasilają wchłanianie wapnia.
W towarzystwie wapnia, fosforu, witaminy A, C oraz choliny- witamina D
jest najbardziej skuteczna. Witamina D powstaje pod wpływem działania promieni słonecznych w skórze- ale zanieczyszczenie środowiska (powietrza) upośledza ten proces. Pamiętajmy więc o spacerach na słońcu!
Należy pamiętać, że zbyt duże ilości wapnia i
witaminy D mogą przyczynić się do kamicy nerkowej.
Niedobór tej witaminy prowadzi do krzywicy, próchnicy zębów a także do osteoporozy.
Zapotrzebowanie na tę witaminę zmienia się z wiekiem, przykładowo wzrasta u kobiet po menopauzie. Przyjmuje się, że dzienne średnie zapotrzebowanie wynosi około 200-400 j.m.
(Zapotrzebowanie mierzy się w jednostach miary- mikrogramy przelicza się na jednostki według wzoru- 400 j.m. = 10 µg witaminy D)
Rola witaminy D:
- jest niezbędna dla zdrowego kośćca
- reguluje procesy przemiany wapnia i fosforu
- przyczynia się do tworzenia proteiny która jest konieczna do transportu i przyswajania wapnia- budulca kości
- badania naukowe dowodzą, że witamina D wykazuje działanie ochronne przed rakiem (zwłaszcza sutka)
- wpływa na wzrost ciała
- korzystnie wpływa na nerwy i mięśnie
- wspomaga leczenie zapalenia spojówek
- wspomaga odporność (aktywuje białka obronnościowe)
W roślinach występują jedynie prowitaminy D, właściwą witaminę D znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego.
W grzybach takich jak borowik i pieprznik jadalny znajduje się
ergokalcyferol- prototyp witaminy D. Witaminę D możną także znaleźć w
mniszku lekarskim- co w świecie roślin jest raczej rzadkością.
NATURALNE ŹRÓDŁA WITAMINY D:
(mierzone w mikrogramach - wartość na 100 gram produktu)
nabiał:
- mleko owcze i kozie (0,18 µg i 0,11 µg)
- mleko krowie (0,03 µg)
- jogurt naturalny (0,03 µg)
- sery podpuszczkowe ( niektóre mają nawet 0,70 µg -np.rokpol)
- ser twarogowy tłusty (0,19µg)
- jajko (1,70µg)
- żółtko (4,5 µg)
- margaryna ( od ok. 5,00 µg do 7,00 µg)
- masło (ok. 0,75)
ryby:
- łosoś świeży, pstrąg tęczowy, (13,00 µg)
- śledź świeży (19,00 µg)
- sardynki
- węgorz wędzony (36,00 µg)
- śledź wędzony (20,00 µg)
- tran
- mięso wieprzowe (0,70 µg)
- mięso wołowe ( 0,40 do 0,70 µg)
- podroby
- drób (od ok. 0,50 do 1,50 µg) (mięso z piersi nie zawiera witaminy D)
W grzybach takich jak borowik, pieprznik jadalny, pieczarka uprawna, znajduje się ergokalcyferol- prototyp witaminy D. Witaminę D można także znaleźć w mniszku lekarskim.
Mimo, że mleko nie zawiera dużych ilości witaminy D-występuje razem z wapniem, co jest istotne w profilaktyce chorób niedoborowych.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
a jesli kupie np omega 3 i 6 w tabletkach bedzie ok?
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od preparatu, niektóre zawierają tylko "czyste " kwasy tłuszczowe, ale same kwasy mogą przecież pochodzić z różnych źródeł- np.z wiesiołka, ogórecznika.
UsuńGeneralnie tran rybi zawiera dużo witaminy D- jeśli kapsułki są na bazie tranu- powinny zawierać witaminę D, jeśli omega pochodzą ze źrodła roślinnego już niekoniecznie- choć niektórzy producenci dodają witaminę D jako dodatek.Najlepiej dokładnie przeczytać skład preparatu
Również trzeba dodać że nie można zjeść lub za długo się opalać , ponieważ witamina D w dużej ilości jest niebezpieczna.
OdpowiedzUsuńJak zawsze chętnie tutaj powracam :)
Zapraszam na mojego bloga, mam nadzieje że będziesz wspierać mnie w mojej diecie , blog nie tylko o odchudzaniu :) http://perfektbin.blogspot.com/
właśnie się dowiedziałam, że mi brakuje trochę witaminy D, więc teraz próbuję jej więcej jeść, bo tu gdzie mieszkam raczej ciężko o słońce ;)
OdpowiedzUsuńFajny blog !!
OdpowiedzUsuńZapraszam też na mojego :) Może znajdziesz tam też coś ciekawego.
http://dietaprzedslubem.blogspot.com/