poniedziałek, 1 lutego 2010
Truskawka kusi smakiem
Owoc, który nie tylko cudownie pachnie i smakuje, ale jest również pełen zdrowych składników. Mówiąc o wartości biologicznej tego owocu, trzeba stwierdzić, że truskawka to połączenie wartości odżywczych i smakowych.
W dużej mierze w truskawce znajduję się woda (około 3/4) która decyduje o soczystości i orzeźwiającym smaku.Cukry znajdujące się w truskawce są łatwo przyswajalne- dzięki temu, nawet osoby chorujące na cukrzycę, mogą delektować się smakiem tych pysznych owoców.
Ze względu na działanie alkalizujące i moczopędne truskawki polecane są reumatykom i artretykom. W truskawkach zawarte są kwasy organiczne-kwas elagowy, minerały takie jak : żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez oraz mangan.
Jeśli spojrzymy na owoce jagodowe to zauważymy, że truskawka pod względem zawartości żelaza i fosforu, dominuje w tej grupie owoców. Co ciekawe, truskawka zawiera więcej witaminy c niż cytryna!Z pozostałych witamin znajdziemy tu witaminę A, B1, B2, PP.
To owoc bogaty w pektyny i błonnik- i nie tylko z tego względu jest polecany dla osób dbających o linię. Truskawka bowiem, jest małokaloryczna.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz