
Ziemniak to bodajże jedyna roślina, która przez dłuższy czas, może być naszym jedynym pożywieniem. Nie spożywamy go na surowo, ponieważ zawiera ciężkostrawną skrobię, która po ugotowaniu zamienia się w klej skrobiowy- łatwostrawny i pożywny.
Ziemniaki są lekkostrawne, niskokaloryczne i prawie w ogóle nie zawierają tłuszczu. Mitem jest to, że tuczą! No chyba, że odsmażamy je na tłuszczu lub obficie polewamy masłem.
Bulwy są bogate w potas oraz magnez.Niezwykle cennym składnikiem jest białko- jest ono najlepszego gatunku. Ziemniaki działają przeciwwrzodowo, moczopędnie, przeciwskurczowo, korzystnie wpływają na pracę jelit.
Ziemniaki bogate są w witaminę C, dzięki temu są uznawane w profilaktyce antynowotworowej.
Jak przygotować ziemniaki?Najcenniejsze są ziemniaki gotowane bądź pieczone w mundurkach. Jeśli je obieramy- przygotujmy je na parze. Odwar z gotowania ma wiele cennych składników, warto wykorzystać go na sosy.
Ziemniaki podczas smażenia i tarcia ( np. na placki) tracą wiele cennych wartości. Gdy zalewamy je wodą na długo przed ich ugotowaniem- do wody przenika witamina c, witaminy z grupy B i inne biopierwiastki. Najlepiej gotować je wrzucając do wrzątku. Para ulatniająca się podczas gotowania ziemniaków ma korzystne działanie na drogi oddechowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz