środa, 3 lutego 2010
Świeże soki- pijmy na zdrowie!
Tylko radykalna zmiana niezdrowych nawyków żywieniowych uchroni nas przed efektami przedwczesnego starzenia się, przed chorobami cywilizacyjnymi.
Zdrowotne zalety soków z surowych owoców i warzyw wciąż są niedocenione.A to właśnie jest klucz do zdrowia. Wykonanie soków jest dziecinnie proste. Owoce i warzywa przeznaczone na soki powinny być wolne od pestycydów- obecnie mamy coraz większy dostęp do ekologicznych upraw.
Soki możemy wykonywać na przykład z marchwi- jest to doskonałe lekarstwo na zaburzenia trawienia u małych dzieci. Sok ten można stosować w początkowym etapie cukrzycy.Korzystnie wpływa przy niedowidzeniu zmierzchowym spowodowanym niedoborem witaminy A.
Soki marchwiowe są elementem diety marchewkowej. Taka kuracja trwa około 2-3 tygodnie i polega na wyłącznym piciu i spożywaniu marchewki.Kuracja korzystnie wpływa na cerę, poprawia układ odpornościowy. Soki marchwiowe wzbogaca się owocami, np. jabłkami. Bogate w antyoksydanty są soki cytrusowe.
Soki warzywne są bogactwem witamin. Można je przygotować z ogórków, buraków, selera,pomidora, kapusty itp. W zasadzie spora grupa warzyw się do tego celu nadaje.
Najcenniejsze są soki mieszane- dostarczają komplet witamin i mikroelementów, błonnik i mnóstwo bioaktywnych substancji.
Mieszane soki są zalecane rekonwalescentom, dzieciom w okresie wzrostu- regulują one czynność wielu narządów, przewodu pokarmowego, wątroby, działają oczyszczająco, mają właściwości detoksykacyjne.
Surowe soki można dosłodzić miodem, jeśli zajdzie taka potrzeba. Sterylizacja soków poprzez podgrzewanie obniża wartość tego napoju. Soki owocowo- warzywne można wzbogacać dodając do nich rośliny lecznicze, np.mniszek , krwawnik, pokrzywę,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz