środa, 27 stycznia 2010
Dzika róża- rekordzistka
Dlaczego rekordzistka? Dzika róża zawiera ogromna ilość witaminy c. Największą pośród roślin naszej strefy klimatycznej- zawiera jej 10 razy więcej niż czarna porzeczka.
Witamina C wykazuje silne działanie biologiczne w procesach oddychania tkankowego i nie tylko. Podnosi odporność, ma istotne znaczenie w leczeniu stanów zapalnych.
Taka naturalna witamina C jest nieporównywalnie lepsza niż syntetyczna. Nie bez znaczenia jest również rola witaminy C-przeciwutleniacza, w zwalczaniu wolnych rodników, dodatkowo przeciwdziała w powstawaniu związków rakotwórczych w przewodzie pokarmowym.
Nie jest to jedyny atut dzikiej róży. Dzika róża jest bogatym źródłem flawonoidów ( astralgina, izokwercetyna). To doskonałe przeciwutleniacze, które razem z witamina c uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie.
Róża zasobna jest ona w ryboflawinę, witaminy B2, E, K. To nie wszystko! Bogata jest w sole mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor.
Dzika róża zawiera także fitoncydy, garbniki, olejki eteryczne , cukry oraz kwasy owocowe. To niezwykle zdrowa roślina. Wykorzystuje się ją w przeziębieniach (odwar i herbata z owoców,sok), przy schorzeniach wątroby, nerek, serca, nadkwasocie, nadciśnieniu.
Nie sposób wymienić wszystkich właściwości zdrowotnych róży.
przykładowe produkty zawierające dziką różę :
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
gorąco polecam sok z dzikiej róży jako naturalne źródło witaminy c
OdpowiedzUsuńuwielbiam dziką różę, jest zdrowa i taka nasza....
OdpowiedzUsuń