piątek, 18 grudnia 2009
Ziemniaki nie tuczą!
Te brązowe bulwy zawierają szereg bioaktywnych substancji. Są tak bardzo pospolite, że niektórym wydaje się, że nie są zbyt zdrowe a na dodatek tuczą. Nic bardziej mylnego.
Ziemniaki- są pełne zdrowia. Spora ilość substancji balastowych pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, ma wpływ również na usuwanie kancerogenów- w ten sposób ziemniak ma działanie antyrakowe. To nie jedyny czynnik hamujący rozwój raka, ziemniak zawiera również saponiny i inhibitory enzymów, hamujące enzymy wywołujące raka.
Ziemniaki nie tuczą! W 100 gramach znajduje się tylko 72 kcal. Mit żywieniowy głoszący, że ziemniaki tuczą wziął się stąd, że ziemniak w połączeniu z tłuszczem, masłem, opiekany na tłuszczu jest wysokokaloryczny, jednak ziemniak sam w sobie nie. Ziemniak daje poczucie sytości- dzięki długiemu rozkładowi skrobi. Dobroczynnym składnikiem ziemniaka jest potas- doskonały dla serca.
Kilka uwag na temat przetwarzania ziemniaków- zawsze należy wycinać zielone miejsca na ziemniakach- jest tam solanina- naturalna trucizna- mogąca zaszkodzić naszemu żołądkowi i nie tylko. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodzie, nie w foliowych workach. unikać sąsiedztwa cebuli i jabłek- ziemniaki wówczas szybciej więdną i kiełkują. Najzdrowszą formą przygotowywania ziemniaków jest gotowanie na parze bez soli lub pieczenie w mundurkach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Moje ziemniaki zawsze leża z cebulą i jabłkami, dzięki za info:)
OdpowiedzUsuń