wtorek, 29 grudnia 2009
Dieta surowa- zasady
Dieta surowa jest doskonałą alternatywą dla wielu dostępnych diet. Bazuje za zasadzie, że najbliżej naturze człowieka leżą produkty surowe, głównie warzywa i owoce. W takiej bowiem formie, zachowują najwięcej substancji bioaktywnych, witamin i mikroelementów.
W oparciu o współczesną wiedzę, warto jednak zwrócić uwagę na pewne dietetyczne aspekty. W piramidzie żywienia zalecanym i niezwykle cennym składnikiem są zboża oraz rośliny strączkowe. Dostarczają one cały szereg witamin, minerałów a także błonnik.
Nie należy jednak tych produktów spożywać w stanie surowym- byłoby to wręcz niezdrowe. Strączkowe zawierają trujące lektyny, które ulegają destrukcji po obróbce termicznej. Dlatego też strączkowe gotujemy a zboża pieczemy. Inną sprawą jest fakt, że dieta surowa nie dostarcza pełnowartościowego białka, takie możemy znaleźć w mięsie.
Warto więc włączyć do diety mięso- najlepiej chude- wówczas dostarczymy różnorodne aminokwasy w naszej diecie. Surowa dieta jest bardzo zdrowa, należy jednak pamiętać, że nie dostarcza też odpowiednich porcji wapnia i witamin z grupy B. Warto ją wzbogacać o strączkowe, zboża i mięso, wówczas będzie pełnowartościowa. Dietę tą należy traktować tylko jako "odskocznię", odpoczynek od codziennej diety, a nie jako dietę na zawsze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz