wtorek, 8 grudnia 2009

Dynia- skarb jesieni


Wielgachna pomarańczowa piłka- dla wielu kojarzy się tylko z ozdobą na halloween . Warto jednak jednak bliżej przyjrzeć się temu wspaniałemu warzywu.

Dynia obfituje w karotenoidy i fitosteryny a także sporo w niej cynku i potasu. Owe karotenoidy należą do czynników , które doskonale chronią nas przed rakiem- są bowiem przeciwutleniaczami. Rola ich polega w głównej mierze na wychwytywaniu wolnych rodników.

 Inną ważną rolą jaką pełnią karotenoidy - jest wzmacnianie i pobudzanie systemu immunologicznego- działanie to jest wzmocnione dzięki temu, że dynia zawiera cynk i witaminę c.

Fitosteryny mają zbawienne działanie na poziom cholesterolu- dynia reguluje cholesterol zapobiegając w ten sposób chorobom miażdżycowym. Pestki z dyni warto podjadać gdy ktoś ma kłopoty z pęcherzem, drogami moczowymi i prostatą. Jeżeli chodzi o obróbkę termiczną to karotenoidy nie są aż tak wrażliwe na wysoką temperaturę. Z dyni możemy robić pyszne zupy, zapiekanki, możemy dodawać ją do deserów czy też kompotów.

Pestki z dyni możemy kupić TUTAJ
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...