środa, 16 grudnia 2009
koper - nie tylko na wzdęcia
Koper włoski dla wielu kojarzy się tylko z niemowlęcymi kolkami. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że zarówno nasiona ale także liście i bulwy są bogactwem substancji bioaktywnych.
Z pewnością największe zastosowanie ma w dolegliwościach przewodu pokarmowego. Dzieje się tak za sprawą anetolu- jest to składnik olejku eterycznego, który ma działanie rozkurczające. Pomaga też produkować kwasy żołądkowe, dlatego polecany jest także dorosłym, mającym problemy trawienne.
Anetol pobudza produkcję mleka u kobiet karmiących- jest to cenna informacja, gdyż maluszek ma podwójną korzyść- więcej mleka i dodatkowo z zawartością składnika zapobiegającego wzdęciom. Koper dodatkowo zawiera substancje balastowe, również pomocne w trawieniu. Inna zaletą stosowania kopru włoskiego, związanego z cennymi olejkami eterycznymi, jest pomoc przy przeziębieniach. Olejki wspomagają odkasływanie a dodatkowa zawartość witaminy c w koprze, pomaga walczyć z przeziębieniem.
Warto podkreślić jeszcze jedno- koper zawiera beta-karoten- jak wiadomo, pomaga on zwalczać wolne rodniki, jest przeciwutleniaczem. Bulwy kopru są ciekawym składnikiem sałatki- surowa bulwa, ale także można go gotować czy dusić w innych potrawach.
Koper włoski może mieć także zastosowanie w kosmetyce naturalnej, choćby po to, by zrobić kuracje na paznokcie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz