niedziela, 27 grudnia 2009

Papryka- antyrakowe warzywo


         To warzywo w trójnasób pomaga walczyć z rakiem. W jaki sposób? Zawiera przeciwutleniacze doskonale zwalczające wolne rodniki. Pierwszy to witamina c. Papryka ma jej ogromną ilość - znacznie więcej niż cytryna.

Kolejny przeciwutleniacz to witamina E, jednak na największa uwagę zasługują karotenoidy. Papryka dzięki temu jest prawdziwie antyrakowym warzywem.            

 Karotenoidy chronią nas przed chorobami takimi jak : miażdżyca, udar mózgu czy zawał. Dodatkowo stymulują układ odpornościowy, wpływają na produkcję limfocytów- które wchodzą w szeregi sił obronnych organizmu.

                     By najlepiej wykorzystać moc substancji bioaktywnych zawartych w papryce, należy spożywać ją na surowo. Surowa dieta oparta na dużej ilości papryki, w postaci surówek i dodatków do kanapek to gwarancja zdrowia. Pamiętajmy o tym, by zapewnić przy tym odpowiednią ilość tłuszczu- by witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły zostać w najlepszy sposób przyswojone przez organizm. Jedząc surówkę z dodatkiem papryki dodajmy np. oliwę.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...