niedziela, 27 grudnia 2009
Papryka- antyrakowe warzywo
To warzywo w trójnasób pomaga walczyć z rakiem. W jaki sposób? Zawiera przeciwutleniacze doskonale zwalczające wolne rodniki. Pierwszy to witamina c. Papryka ma jej ogromną ilość - znacznie więcej niż cytryna.
Kolejny przeciwutleniacz to witamina E, jednak na największa uwagę zasługują karotenoidy. Papryka dzięki temu jest prawdziwie antyrakowym warzywem.
Karotenoidy chronią nas przed chorobami takimi jak : miażdżyca, udar mózgu czy zawał. Dodatkowo stymulują układ odpornościowy, wpływają na produkcję limfocytów- które wchodzą w szeregi sił obronnych organizmu.
By najlepiej wykorzystać moc substancji bioaktywnych zawartych w papryce, należy spożywać ją na surowo. Surowa dieta oparta na dużej ilości papryki, w postaci surówek i dodatków do kanapek to gwarancja zdrowia. Pamiętajmy o tym, by zapewnić przy tym odpowiednią ilość tłuszczu- by witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły zostać w najlepszy sposób przyswojone przez organizm. Jedząc surówkę z dodatkiem papryki dodajmy np. oliwę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz