środa, 23 grudnia 2009

Orzechy włoskie- zdrowie w skorupce


Orzechy włoskie obfitują w zdrowe substancje. Zawierają spora ilość witaminy E, potas, fluorek ale przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Owy tłuszcz wraz z witamina E doskonale chroni serce, zapobiegając zwapnieniu tętnic.Dodatkowo ten typ kwasów tłuszczowych jest czynnikiem obniżającym poziom cholesterolu.

Orzechy są kaloryczna przekąską- ale zarazem zdrową.Wystarczy zjeść garść orzechów dziennie. Ważną substancją bioaktywną jest kwas elagowy. Z najnowszych badań wynika, że kwas ten jest substancją antyrakową. Jego działanie polega na tym, iż wiąże się z rakotwórczymi substancjami, unieszkodliwiając je.

Kwas elagowy stymuluje również produkcję odtruwających enzymów. Należy pamiętać o tym by nie jeść zepsutych orzechów. W takich orzechach znajduje się alfatoksyna, która jest wysoce trującą substancją rakotwórczą.

Orzechy włoskie możemy kupić : TUTAJ
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...