środa, 23 grudnia 2009
Orzechy włoskie- zdrowie w skorupce
Orzechy włoskie obfitują w zdrowe substancje. Zawierają spora ilość witaminy E, potas, fluorek ale przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Owy tłuszcz wraz z witamina E doskonale chroni serce, zapobiegając zwapnieniu tętnic.Dodatkowo ten typ kwasów tłuszczowych jest czynnikiem obniżającym poziom cholesterolu.
Orzechy są kaloryczna przekąską- ale zarazem zdrową.Wystarczy zjeść garść orzechów dziennie. Ważną substancją bioaktywną jest kwas elagowy. Z najnowszych badań wynika, że kwas ten jest substancją antyrakową. Jego działanie polega na tym, iż wiąże się z rakotwórczymi substancjami, unieszkodliwiając je.
Kwas elagowy stymuluje również produkcję odtruwających enzymów. Należy pamiętać o tym by nie jeść zepsutych orzechów. W takich orzechach znajduje się alfatoksyna, która jest wysoce trującą substancją rakotwórczą.
Orzechy włoskie możemy kupić : TUTAJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz