środa, 27 stycznia 2010
Pigwa- pełna witaminy C
Owoc pigwowca - spokrewniony z jabłonią i gruszą, to prawdziwa skarbnica witaminy C. Owoc ceniony jest ze względu na walory smakowe oraz przetwórcze.
Ze względu na cierpki i twardy miąższ (z powodu zawartości komórek kamiennych) owoc ten, nie jest spożywany na surowo. Pigwa bogata jest także w cukry (do 15%),pektyny, garbniki i kwasy organiczne. Bogata jest w olejki eteryczne a także mikroelementy- żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.
Ze względu na sporą zawartość pektyn, pigwa doskonała jest na galaretki, powidła, marmoladę, kompoty. Pieczone owoce działają leczniczo przy schorzeniach wątroby.Sok a raczej wyciąg z owoców stosuje się przy niedokrwistości ze względu na zawartość żelaza.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pigwa kojarzy mi się z konfiturami mamy:)
OdpowiedzUsuń