środa, 27 stycznia 2010

Pigwa- pełna witaminy C


Owoc pigwowca - spokrewniony z jabłonią i gruszą, to prawdziwa skarbnica witaminy C. Owoc ceniony jest ze względu na walory smakowe oraz przetwórcze.

Ze względu na cierpki i twardy miąższ (z powodu zawartości komórek kamiennych) owoc ten, nie jest spożywany na surowo. Pigwa bogata jest także w cukry (do 15%),pektyny, garbniki i kwasy organiczne. Bogata jest w olejki eteryczne a także mikroelementy- żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.
        
Ze względu na sporą zawartość pektyn, pigwa doskonała jest na galaretki, powidła, marmoladę, kompoty. Pieczone owoce działają leczniczo przy schorzeniach wątroby.Sok a raczej wyciąg z owoców stosuje się przy niedokrwistości ze względu na zawartość żelaza.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...