środa, 6 stycznia 2010
Warzywa kapustne
Do kapustnych zaliczamy oczywiście kapustę- jest jej mnóstwo rodzajów, a także brukselkę, kalafior, brokuły, kalarepa, jarmuż. Wszystkie one obfitują w substancje bioaktywne będące doskonałą bronią w walce z rakiem.
Istotną substancją są glukozynolaty, mają one bowiem działanie antybakteryjne, dowiedziono, że wraz z siarczkami niszczą bakterię odpowiedzialną za wrzody żołądka, czyli helicobakter pylori.
Zaleca się picie soku z surowej kapusty, można dodatkowo pić herbatę z kopru włoskiego, by złagodzić ewentualne wzdęcia.
Wracając do walki z rakiem- glukozynolaty, a w zasadzie produkty ich rozpadu, są bardzo skuteczne w zwalczaniu raka żołądka, płuc a nawet piersi. Działanie glukozynolatow jest wzmocnione dzięki zawartości w warzywach kapustnych takich substancji jak siarczki, kwasy fenolowe, substancje balastowe, flawonoidy. Wsparcie dają także witaminy Ci E, przy czym najwięcej witaminy C ma brokuł, kalafior i jarmuż.
Warzywa kapustne wobec tego, to doskonała profilaktyka antyrakowa. Jeśli chodzi o przetwarzanie tych warzyw to warto i należy podkreślić, że surowe są najzdrowsze. Substancje bioaktywne w nich zawarte giną pod wpływem gotowania. Jeśli już musisz gotować kapustę, to rób to krótko- maksymalnie do 15 minut. Kupując kapustę w zwykłym ,nieekologicznym sklepie, zadbał o to, by odrzucić zewnętrzne liście, gdyż one chłoną największą ilość azotanów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz