wtorek, 26 stycznia 2010
Przepisy zdrowej diety- zupa z soczewicy
Zamieszczać będę na tym blogu przepisy zdrowej diety- takie, które łatwo przygotować, które zawierają przede wszystkim zdrowe składniki. Nie będą to wyłącznie przepisy diety surowej a raczej zdrowej, dobrej diety. Taka dieta przynosi nam zdrowie- zawiera dobrze zbilansowane i skomponowane składniki- które ważne są by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Będzie też mowa o tym, jak przygotowywać potrawy, by zminimalizować stratę wartościowych składników.
Wszystkie zamieszczone tu przepisy będą przeze mnie sprawdzone i w miarę możliwości opisane pod kątem zdrowej diety. Na pierwszy "ogień" dodaję zupę z soczewicy czerwonej. Zapraszam do komentowania.
Zupa z czerwonej soczewicy
sposób wykonania:
soczewica czerwona (około 3/4 szklanki)chyba najbardziej lekkostrawna wśród strączkowych- bogata w minerały i witaminy z grupy B. Soczewicę przed ugotowaniem warto moczyć we wrzątku celem wypłukania garbników i saponin. Wodę z moczenia odlewa się. Następnie soczewicę ugotować do miękkości (około 10-15 minut) w wodzie z dodatkiem ziół prowansalskich, kminku (wedle uznania). W osobnym naczyniu na łyżce masła dusimy drobno pokrojoną cebulę i 3 ząbki czosnku. Kolejno dodajemy pokrojona 1 pietruszkę, 2 marchewki, 2 ziemniaki, pól selera. Warzywa podduszamy i zalewamy wodą (około litra), gotujemy do miękkości, dodajemy ugotowana soczewicę. Przyprawiamy solą , pieprzem (najlepiej ziołowym).
W niektórych przepisach zaleca się dodawanie kostek bulionowych- ponieważ zawierają one glutaminian sodu, nie są polecane w zdrowej, naturalnej diecie. Zupa jest sycąca, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Można ją zmiksować i podać z grzankami. Gęstość zupy zależy od upodobania- należy wówczas wlać mniej wody.
Pamiętajmy o ziołach , które poprawiają smak i korzystnie wpływają na trawienie ( zwłaszcza tymianek).
Soczewicę można kupić TUTAJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapisałam, przy najbliższej okazji wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWitam gotuję taką zupę od lat i jest bardzo smaczna i pożywna polecam .dziękuję wiele informacji przydatnych tu znalazłam .
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię tą zupę w wersji marokańskiej - z chilli, łyżką curry i koncentratem pomidorowym dodanym na końcu, pycha!
OdpowiedzUsuń