środa, 27 stycznia 2010
Aronia czarnoowocowa- bogacto witaminy P
Aronia jest krzewem jeszcze mało spopularyzowanym, choć bez problemu można kupić soki i przetwory z tych owoców. Jest to owoc godny zainteresowania ze względu na bogactwo witamin.
Owoce zawierają cukry takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza. Aronia posiada również sporo kwasów owocowych oraz garbniki. Aronia obfituje w witaminy takie jak C, P, B2, E. Bogata jest również w flawonoidy i karoten. Owoc aronii jest również pełen mikroelementów (molibden, mangan, bor, miedź) zawiera także żelazo i magnez.
Aronia a w zasadzie jej sok polecany jest przy nadciśnieniu, zalecany jest także przy krwotokach i arteriosklerozie.
Sok w medycynie naturalnej okazuje się być pomocny przy oparzeniach. Jednym z cenniejszych składników jest witamina P- wpływa ona bardzo korzystnie na naczynia krwionośne, dodatkowo przyczynia się do lepszego przyswajania przez organizm witaminy C. Jest jest sporo, w porównaniu do innych owoców. O kolorze owoców decydują antocyjany (cyjanidyna)- barwniki te maja znaczenie prozdrowotne- są przeciwutleniaczami, mają właściwości przeciwzapalne.
Garbniki zawarte w aronii sprawiają, że surowe owoce są dość cierpkie, z samych owoców można przygotować nie tylko sok ale także wino, konfitury itp. Smaczne są owoce suszone.
Sok z aronii można kupić : TUTAJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
w necie mozna znaleźć przepisy na pyszne soki aroniowe, dżemy, konfitury, galaretki i nalweki:) mimo dziwnego smaku kompotu aronia z dodatkiem liści (wiśnie, maliny) robi się bardzo słodka o wspaniałym smaku
OdpowiedzUsuńja kocham sok z aroni robiony przez moją babcie z rozcieńczony z wodą ze studni głębinowej w lato !! nic nie gasi lepiej pragnienia
OdpowiedzUsuń